Elérhetőségünk

 

Aelia Sabina Zeneiskolai Alapítvány
1033 Budapest, Harrer Pál u. 7.
Tel.: +36 1 388 8569
bartokverseny@aeliasabina.hu

 

Támogatóink

 

 

A versenyről

Zeneiskolások részére a Bartók Zongoraversenyt először 2005-ben, Bartók Béla halálának 60. évfordulóján rendeztük meg.

Első alkalommal volt olyan verseny az alapfokon tanuló zongoristák számára, amely kötelezően egy Bartók műre épül. Úgy gondoltuk, hogy Bartók, - aki annyira szívén viselte a kezdő zongoristák nevelését, hogy köteteket írt számukra – megérdemel annyit, hogy tiszteletére versenyt rendezzünk.

Az indulás nem volt zökkenőmentes. Meg kellett küzdenünk azzal a felfogással, hogy annyi verseny van, hogy nincs szükség még egyre, lehet azokon is Bartók művet játszani. A mi szándékunk azonban az volt, hogy ne csak választható legyen a Bartók mű, hanem az legyen a verseny alapja.

Céljainkat szerencsére olyan sokan megértették, hogy az első versenyre 500 gyereket is meghaladta a jelentkezők száma. Ezért több vidéki helyszínen és Budapesten tartottunk válogatókat. Nagy segítségünkre volt Kovács Kálmánné, aki tanácsaival, ötleteivel segítette a verseny szervezését az esemény meghirdetésétől – korcsoport beosztások, technikai lebonyolítások – a döntőig. Fáradhatatlanul vett részt az elődöntőkön a zsűri munkájában, így segítette az egységes szempontok szerinti elbírálást. Szakmaiságát, pártatlanságát mindenki tisztelte, elfogadta. Sajnos már nincs közöttünk. Hálával és szeretettel őrizzük emlékét!

2008-ban a II. Bartók versenynél megpróbáltuk szélesebbre tárni a kapukat: Kárpát-medencei versenyként hirdettük meg. Először egy jelentkező volt a határon túlról, de az elmúlt időszakban számuk egyre csak gyarapodott. Mára nemzetközi megmérettetéssé nőtte ki magát.

Versenyeinket igyekeztünk úgy megrendezni – a visszajelzések szerint sikerrel –, hogy méltó legyen Bartók életművéhez, szellemiségéhez; szolgálja a versenyzők és felkészítő tanáraik előrehaladását. A döntő első napján az esti nyitókoncerten olyan fiatal játszik, aki valamelyik korábbi versenyen korcsoportjának nyertese volt. A díjkiosztó gálahangversenyt a II. kerületi Bartók-házban tartjuk, ahol a győztesek Bartók zongoráján játszhatnak.

Versenyünket nyilvántartják, várják, ami számunkra azt jelzi, hogy sikerült értékes hagyományt teremteni.

Please publish modules in offcanvas position.